begeleiding

Jarenlang begeleidde ik gasten op hun zoektocht naar zichzelf. In vele vormen.
Zowel in de vorm van individuele op maat gesneden begeleiding als in de vorm van diverse groepsbegeleidingen.

Terwijl jarenlang de focus lag op individuele begeleiding voelde ik steeds meer door het herkennen van collectieve thema’s het belang van delen in groep. Wat mij motiveerde om eerst in kleine groepen en daarna in iets grotere groepen gemeenschappelijke thema’s aan te snijden en uit te diepen.

Vele workshops zijn hieruit ontstaan. Gestoffeerd door reflectie, dialoog, soms ook door creatieve werkvormen en het aanreiken van tools om de eigen mogelijkheden aan te spreken om te dealen met de uitdagingen van het leven.

Een proces dat door de Covid abrupt onderbroken werd en tot op heden nog niet heropgestart.
Dit laatste heeft te maken met de overgangsfase waarin we nu zitten. Er was tijd nodig om in huis en in de gebouwen buitenshuis te renoveren en te bekomen van een intense palliatieve begeleiding en afscheid nemen van Denise, mijn moeder, die hier in huis, in een kleine kangoeroe woning haar laatste levensjaren leefde.
Wel zijn we nu een aantal nieuwe vormen aan het creëren om in groepen af te stemmen.
Vormen die beter passen bij waar we ondertussen nu staan en hoe we verder met gasten wensen te delen en te leven. Waarover we berichten in de rubriek activiteiten. 

Sommige dingen veranderen ook omdat we bezig zijn met het project voor de toekomst te verduurzamen waar heel wat bij komt kijken.

Nu breekt een fase aan waarin al onze ervaringen van vele jaren werken met mensen ons inspireren om op een nog directere wijze met gasten in interactie te gaan.
Door spontaan in te spelen op de gesprekken die ontstaan aan tafel, elkaar kruisend binnen of buiten, of gezamenlijk afstemmend op.

Afgewisseld door gezamenlijke momenten waarin dialoog en ontmoeting centraal staan en door bijeenkomsten voorafgaand aan vieringen op zondag.

Al dan niet gespekt met gedocumenteerd, in huis voorhanden materiaal, dat erop aansluit en waarover we van gedachten wisselen. Die we ook als voeding voor de geest hanteren en door middel van herkenning een vertaalslag geven naar het leven van elke dag. Vanuit doorleefde kennis en ervaring van hoe bepaalde inzichten en tools een mens anders kunnen oriënteren. Als het gaat om respons te geven aan wat men zoals als mens kan meemaken doorheen een levenstraject.

Langdurige individuele begeleidingen start ik, gezien mijn leeftijd, niet meer op. 

Voor alles is er een tijd. Oude vormen maken plaats voor nieuwe en we ontdekken zo voortdurend nieuwe mogelijkheden passend bij leeftijd en de evolutie van de werking hier als geheel, die zich tot nu toe organisch voltrekt.

In de grond valt niets weg, het verandert van vorm. Zo levend we deze evolutie.

 

©      Huguette Beyens

Meld je aan met je E-mailadres en blijf automatisch op de hoogte van ons nieuws: