de rietvelden

OVER HOE WATER UIT DE KEUKEN, DE DOUCHE EN HET TOILET WEER VOEDSEL WORDT VOOR PLANTEN EN DIEREN EN UITEINDELIJK WEER TERUG KOMT OP ONS BORD

 

Sedert februari 2009 liggen er aan het begin van onze tuin een tweetal rietvelden. In twee niervormige bekkens die gevuld zijn met lavakorrels staan honderden rietplanten in het afvalwater dat uit ons huis stroomt.

De wortels van de rietplanten zorgen voor een uniek gebeuren. Enerzijds zuigen zij het water op dat de plant nodig heeft en anderzijds geven zij een stof af die maakt dat het afvalwater langzaamaan gezuiverd wordt. De plant maakt zo het smerige water geschikt voor haar eigen consumptie en zorgt er zo voor dat het water nadat het het tweede bekken verlaat via een overstroomsysteem, schoon zich kan vermengen met het grondwater van de tuin.

Alle afvoerbuizen van het huis komen gescheiden aan in twee grote putten van 4500 liter. Eén put voor het toiletwater en een andere put voor het huishoudelijk afvalwater van douches, lavabo’s en wasmachine.

In een derde put komt alles samen.Deze putten dienen ter bezinking en voorverwerking. Via de deksels in het nieuwe terras kun je het hele proces volgen. Vanaf de derde put loopt er ondergronds een buis naar de tuin die uitkomt in het eerste bekken. Als je daar het eerste deksel oplicht kun je zien hoe smerig het water daar binnenkomt.

Het loopt vervolgens langs de wortels van de planten naar de andere kant waar het overloopt naar het tweede bekkens dat een meter lager ligt. Wanneer je daar de deksels optilt en kijkt en ruikt is de situatie al heel anders.

Via het tweede bekken, waar de planten wat kleiner zijn, minder afvalstoffen, minder voeding, loopt het water verder naar de uitloop aan de andere zijde. Het is spectaculair te zien hoe het water er hier uit ziet. Een enorm verschil, blijkgevend van de schitterende werking van het systeem.

Ondergronds loopt het water nu in een drainageveld van kiezels alwaar het zich langzaamaan vermengt met het grondwater en zo via een lang proces bv. weer opgenomen wordt door de courgetteplant die op een bepaald moment als gerecht op tafel verschijnt.

 

SAMENWERKEN MET

Het rietveld-waterzuiveringssysteem laat op een prachtige manier zien hoe je kunt samenwerken met de natuur. En aangezien dat iets is wat we al meer dan 25 jaar praktiseren hier, zijn we blij met dit systeem.

Het dwingt je ook om bewuster om te gaan met alles wat je als afvalwater produceert. Giftige stoffen, grote chemische concentraties zijn uit den boze.

Uitsluitend biologisch verantwoorde produkten mogen in het afvalwater terecht komen. Nu was dat geen probleem voor ons daar we die keuze lang geleden hebben gemaakt; maar voor gasten die hier verblijven en middels douche, toilet en wasbak bijdragen aan ons systeem is het goed te weten dat we de ecologische oplossing voorstaan en van een ieder vragen in onze manier van leven mee te gaan omdat dit nu een direct effect heeft op ons zuiveringssysteem.

DE RIETVELDEN

De grootte van de velden wordt bepaald door het aantal mensen dat gebruik maakt van het systeem. Het aantal toiletbezoeken, douchegebruik enz. bepaalt dus de grootte van de velden.

Een gezin bestaande uit 4 personen heeft bv. genoeg aan een kwart van het systeem zoals het hier ligt. Wij hebben uiteraard wat meer nodig vanwege de aantallen gasten die het hele jaar door hier verblijven tijdens workshops, spirituele dagen enz.

Ze zijn zo’n achtien meter lang en een meter diep. Geheel gevuld met water dat voortdurend gevoed wordt met afvalwater. Voor de veiligheid zijn de bekkens gevuld met lavakorrels. Zo kan niemand er in weg zakken.

Het riet dat groeit in de bekkens en geworteld is in het lava wordt elk jaar in oktober afgesneden en blijft dan ter plaatse liggen. In april wordt alles verwijderd, zo blijft alles beschermd tegen de vorst, en de planten beginnen hun groei weer. Na enkele maanden staat er dan weer een wuivend veld van een meter of 2 hoog, met veel pluimen en sigaren en zelfs enkele gele bloemen van de lis die er tussen in geplant is.

We hebben het vooraan in de tuin laten aanleggen door een aannemer die niet anders doet. Hij is bijna 16 dagen bezig geweest om alles aan te leggen. Met veel liefde en vakmanschap werd er aan gewerkt en vooral het graven van de gaten voor de bezinkputten was een hele klus. De bodem is bezaaid met leisteen die verticaal in de grond staat.

Wil je meer weten over hem, bezoek hem dan eens op www.villanatura.be

 

Meld je aan met je E-mailadres en blijf automatisch op de hoogte van ons nieuws: