Vragen voor de maand juli

Gepubliceerd op 1 juli 2019 door Willem

Stil staand bij de eerste dag van een nieuwe maand wil ik nog even terug komen op een thema waarover ik heb geschreven in mijn blog van 1 juli 2018, waar ik sprak over Quintilus, de Kreeft en de maand juli.

Ik heb daar kort even stil gestaan bij het feest dat nauwelijks nog een feest is, meer een feestdag, de feestdag van Johannes de Doper.

Verzamelde kardinalen hebben lang geleden, in conclaaf bijeen, een hele reeks feestdagen vastgelegd op de kalender. Wat precies de beweegredenen waren voor hen om bepaalde dagen te koppelen aan bepaalde heiligen is voor de meeste van ons een raadsel.

Echter als we er goed bij stil staan en in de observatie-modus gaan van wat er zoal “in de lucht hangt” dan valt op dat deze feestdag 3 dagen na de zomerzonnewende valt. Daarmee is het een tegenbeeld-feest van Kerstmis dat 3 dagen na de winterzonnewende wordt gevierd. Hiermee worden Christus en Johannes als tegendelen tegen over elkaar op de kalender geplaatst.

Beiden staan aan het begin van een fase.

Christus staat aan het begin van de nieuwe groeifase die start op 21 december en haar hoogtepunt heeft rond de zomerwende van 21 juni, terwijl Johannes aan het begin staat van de nieuwe inkeer-fase die start op 21 juni en haar hoogte (of diepte) punt heeft op 21 december.

Deze twee figuren staan symbool voor de twee schijnbaar tegengestelde krachten die samen de cirkel ronden van alles wat een groeiproces doormaakt.

Elk groeiproces kunnen we grafisch weergeven als een cirkel. En rond deze cirkel kunnen we allerlei begrippen plaatsen. Afhankelijk van wat we willen tonen, zullen dat andere begrippen zijn.

Laat we eens enkele voorbeelden geven.

Ik ga telkens rond van linksmidden naar boven dan naar rechts midden en dan naar beneden.

De dagcyclus: ochtend – middag – avond – nacht.

De jaarcyclus: lente – zomer – herfst – winter

De windroos: oosten – zuiden – westen – noorden

De maand: 1e kwartier – volle maan – 3e kwartier – nieuwe maan

De levensloop: kind – volwassene – oudere – niet belichaamde ziel

De leeftijdscyclus: jong – volwassen – oud – tijdloos

De genealogie: kinderen – ouders – grootouders – voorouders

De plant: wortel – blad – bloem – zaad

De groeicyclus: ontkiemen – bloesemen – afsterven – zaad

enz.

De linkerzijde van de cirkel is de extraverte, naar buiten gerichte beweging, die in het zuiden, het volwassen zijn, de middag enz, haar hoogtepunt heeft terwijl de rechter zijde van de cirkel de naar benden gerichte, neerwaartse richting toont, de introverte beweging, de weg naar binnen toont.

Maar het belangrijkste van alles is, is het besef dat de ene fase onmogelijk zonder de andere fase kan.

En laat nu vanaf 21 juni, centraal in de maand juli, we allen geconfronteerd worden met een beweging die wil terugkeren naar, een beweging die de andere kant uit wil, na een half jaar groeien, komt er nu iets anders op gang. De aandacht gaat naar dat gene dat de eerdere beweging mogelijk maakt.

Al die cycli tonen ons dat; waarom slagen wij er dan zo slecht in om beide te leven. 

Wie of wat heeft ons verleidt ons te identificeren met één kant, te richten op slechts één deel van de cirkel, wie of wat wil dat we enkel groeien, beter worden, het hoogste willen halen, de top bereiken.

Onze natuur heeft ons verankerd met de cyclische wetten, ons denken over het leven neigt tot het maken van keuzes en geeft ons de illusie dat we vrij kunnen komen en worden; vrij van bepaalde krachten en cycli; dat we kunnen doen waar we zin in hebben; 

echter op basis van wat.

Wat ligt aan de basis van onze keuzes? 

Welke zijn de motieven die ons handelen sturen? 

Hebben we zelf nog wel een stuur in handen?

Deze tweede helft van het zonnejaar dwingt ons tot het stellen van zulke vragen.

Vragen die ons duidelijk maken wat we als motiverende kracht aannemen. 

Wat voor ons en in ons tot motor wordt.

En het meest opmerkelijke is dat niet het antwoord op de vraag duidelijkheid geeft. Want antwoorden komen te vaak en te snel uit ons hoofd.

Het durven stellen van de vraag getuigt van de durf om het hart te laten spreken en ons te doen vertellen of het klopt. 

Of het klopt wat we van plan waren te doen.

Of het in overeenstemming is met “wat er in de lucht hangt”.

Of we zijn afgestemd op onze eigen levenscyclus.

© Willem Versteeg

1 juli 2019

Meld je aan met je E-mailadres en blijf automatisch op de hoogte van ons nieuws: