mensenknop1a1a1
RETRAITE-WEEK PELGRIMEREN NAAR DE ZIEL

RETRAITEWEEK VAN 7 T/M 12 MEI 2013

Pelgrimeren naar de ziel: 
een herbronningsweek in het begin van de zomer
met een dagreisje naar Duitsland.

 

Voeding voor lichaam, ziel en geest met een inspirerende omkadering.

 

Alles is voor je klaargelegd.
Je pad ligt recht voor je.
Soms is het onzichtbaar,
maar het is er.
Je weet misschien niet waarheen het gaat,
maar je moet het volgen.
Het is het pad dat naar de schepper leidt.
Het is het enige pad dat er is.

opperhoofd Leon Shenandoah

Steeds meer mensen onderbreken een tijdje hun loopbaan of routine om met enkel een rugzak te voet naar Compostella of een ander pelgrimsoord te lopen. Ze lopen met een bestemming. Het met een bestemming lopen werkt zowel innerlijk als uiterlijk oriënterend.

Bestemming en afstemming hebben dezelfde grond. Het heeft iets te maken met het vinden van je eigen stem, degene die je wezenlijk bent. Niet langer afgeleid door allerlei wereldse beslommeringen en verplichtingen, komt er ruimte om innerlijk te luisteren en naar je centrum te bewegen. In de ruimte en de tijd die je jezelf geeft, ordent de ziel levenservaringen die in haar zijn geprent. Zo kan je naar je ziel kijken als naar een groot prentenboek, waar losse beelden zich tot één verhaal rijgen. Een verhaal met zin.

 

compostela80

 

Maar niet iedereen voelt zich geroepen om voor langere tijd een pad naar een bestemming te stappen. Toch heeft iedereen een pelgrim in zich die zich af en toe moet kunnen vrijmaken om zijn eigen weg te gaan en zich zijn bestemming te herinneren.
De pelgrim in ons beschermt ons tegen zelfvervreemding. Hij maakt ons onrustig als we dreigen in te slapen en voorbijgaan aan de behoefte in onszelf te ontwaken. Er is zoveel rijkdom in ons dat zich aan ons wil ontsluiten. Als we het maar ruimte geven.

Het is gelukkig ook mogelijk om innerlijk te pelgrimeren, om enkele dagen in stilte en met de nodige omkadering een innerlijk pad te volgen dat jezelf weer aan jezelf teruggeeft.

Je kan het ook pelgrimeren naar je ziel noemen.

Dit is een beeld dat door vele mystici is gebruikt om aan te geven dat afstemming een soort weg is die je aflegt, waarbij je dingen en ervaringen in kaart brengt zodat een verband zich toont en je aldus verdiept wat voor jou echt telt. De kracht die alles ordent komt van de ziel en spiegelt zo een zin die je geest herkent.

We bieden in deze week, waarin de natuur ons reeds meeneemt in haar binnenwaartse beweging, een kader aan om dit innerlijk pad te bewandelen. Deze dagen kennen een rustig verloop waarin meditatie, geestelijke oefeningen en wandelen in de natuur zich harmonisch met elkaar verweven.
Ook het zelf bezig zijn en met de groep een ervaring delen wisselen elkaar af.

Tussendoor vertellen we aan de hand van beelden uit onze en andere culturen over hoe we de ziel kunnen ervaren en waar zij voor staat. We maken zo wat nader kennis met haar. Te vaak is ze zo ongrijpbaar voorgesteld, zo onwezenlijk. Terwijl ze ons vergezelt waar we ook gaan. Ook muziek werkt hierbij ondersteunend.

Op vrijdag gaan we een kleine pelgrimstocht maken met als bestemming een oud pelgrimsoord; het klooster Mariawald, een prachtige deugddoende plek in hartje Eifel, in Duitsland. We reizen eerst door een krachtig gebied met een zeer zuiverende energie.
Om aan te komen in Heimbach, een kuuroord omwille van de zeer zuivere lucht daar, waar we de zalvende charme ondergaan van unieke plekjes in een wondermooie natuur.
We reizen in een comfortabel busje.

 

pxKlosterMariawald

Vandaar rijden we naar Mariawald, waar we een tijdje vertoeven op deze krachtige plek, en ook een voedzame pick-nick nemen middenin de natuur, kijkend naar heuvels en vergezichten. Een beetje verderop gaan we een tijdje wandelen in het Natuurpark van de Eifel, waar gemakkelijke prachtige wandelpaden ons verrassen op prachtige loofbossen.

Het wordt dus ademen met volle teugen in een gebied waar ongelooflijk verantwoordelijk mee wordt omgegaan. Een paradijs voor plant, dier en mens. We keren weer naar huis na een leuke halte in een klein historisch dorpje, dat we tot dan als verrassing houden, maar dat zeker ieder zal kunnen bekoren. Een mooie bestemming om deze tocht af te ronden.

Geestelijk en fysiek gesterkt bereiken we in de avond Poustinia, waar we de dagen erop rustig verder pelgrimeren om te ontdekken hoe gezond het voor een mens kan zijn om afgestemd naar een bestemming te lopen. Ook al is deze bestemming je ziel.

Je moet niets kunnen of kennen om mee te doen. Je doet mee als pelgrim. Je krijgt de kans om nieuwe dingen te ontdekken en je routine te doorbreken. Elke oefening of wandeling is bereikbaar voor iedereen. Wat telt is een bereidheid om nieuwe horizonten te ontdekken, perspectieven, die jou de sporen geven om daarna ook verder je pad te volgen in het ritme van je eigen levensadem. De wandelingen die we maken zijn niet zwaar maar wel mooi.

Zonder een voet buiten de deur te zetten
kun je de gehele wereld kennen.
Zonder een blik uit het venster te werpen,
kun je de weg naar de hemel zien.
Hoe verder je gaat, hoe minder je weet.
 

Lao Tse

© Huguette Beyens

Wie mee wil doen arriveert op dinsdagavond 7 mei om 18.00 uur in Poustinia.

Voor een bedrag van € 495,00 zijn alle kosten gedekt voor deze dagen;
alle overnachtingen en alle maaltijden; ook die in Duitsland.

Op zondag 12 mei na het middageten vertrekt een ieder weer huiswaarts.

 

Aanmeldingen: info@poustinia.be - 080-517087

H
S
P
O
S
K
R
O
W
retraiteknop1a1a1
pelgrimagesknop1a1a1
muziekdagenknop1a1a1
huisknop1a1a1
kapelknop1a1a1
tuinknop1a1a1
labyrintknop1a1a1
rietveldenknop1a1a1
workshopknop1a1a1
nieuwhuis1a1a1
bereikbaarheidknop1a1a1
contactknop1a1a1
item6a
oudhuis1

1983

2017

Poustinia
huis voor herbronning, innerlijke groei en transitie
Beho 108 - 6672 Beho E-mail: info@poustinia.be Telefoon: 080 -517087

de mensen mensenknop1a1a1