mensenknop1a1a1
ZINGEN IN DE GEEST VAN

ZINGEN IN DE GEEST VAN HILDEGARD VON BINGEN

mmv. Antje de Wit

Van donderdagavond 12 april vanaf 18.00 t/m zondagmiddag 15 april om 14.00
bijdrage: € 400,00
inschrijving middels vooruitbetaling van € 100,00 voor 1 februari 2012

Een vierdaagse Hildegard-retraite, waarin de mooie liederen van Hildegard von Bingen centraal staan. We ontdekken en ervaren de klanken, de vloeiende muzikale lijnen en de teksten van Hildegard’s bijzondere liederen. In een kloosterlijk ritme zal er een rustige afwisseling zijn van adem- en klank-oefeningen, zingen van Hildegard’s liederen en ander kloosterlijk repertoire, dagelijks terugkerende meditatie-momenten, wandelingen en ruimte voor ontspanning. Maaltijden worden verzorgd, volgens Hildegard’s inzichten in gezonde voeding (m.n. gebruik van spelt).

De eerste bekende componiste in Europa is Hildegard von Bingen, een 12e eeuwse benedictijnse kloosterlinge. Haar muziek is ontsproten uit de Gregoriaanse kerkmuziek traditie van haar tijd. Naar eigen zeggen componeerde zij de muziek niet zelf, maar ‘ontving’ zij het van het ‘Levende Licht’. Het is wonderbaarlijk dat wij überhaupt weten dat dit repertoire van haar hand is; veel muziek in die tijd bleef van anonieme signatuur. Uit haar composities blijkt dat zij haar tijd ver vooruit is. Ze gunt zichzelf vrijheid in haar muzikale expressie. Ze laat zich niet inperken door muzikale regels voor vergelijkbare geestelijke composities in haar tijd.

gregoriaans

Hildegard von Bingen was er diep van overtuigd dat het zingen van muziek een verbinding bewerkstelligt tussen de spirituele wereld en de gewone dagelijkse wereld. Daarom noemde zij haar composities ‘Symphoniae’, samenklanken van hemel en aarde. Volgens Hildegard, is de ziel in haar essentie klank, een symfonische klank waarin hemel en aarde resoneren. Door die bijzondere verbindende eigenschap van muziek kan het een bevrijdende en ook heilzame werking uitoefenen. De liederen van Hildegard worden gekenmerkt door hun vloeiende, melismatische karakter en het grote bereik, van heel hoog naar heel laag. Zo lijken Hildegard’s liederen continu en met grote vanzelfsprekendheid tussen hemel en aarde te bewegen. Die symfonische klank en beweging ontdek en ervaar je als je zelf zingt. Het kost enige aandacht en concentratie om een lied van Hildegard te leren zingen. Middeleeuws repertoire is voor sommigen een hele nieuwe ervaring. Maar als je het dan kan zingen, ja dan… dan geeft dat Hildegard’s lied je iets terug.

Ben je nieuwsgierig naar de liederen van Hildegard en hou je van zingen? Welkom! Ben je altijd al geïnspireerd door Hildegard von Bingen en wil je ook graag haar muziek leren kennen? Welkom. Het is niet vereist om Gregoriaans te kunnen zingen. De nieuwsgierigheid om haar liederen te leren kennen en zingen…daar gaat het om.

 

Antje de Wit is zangeres en zangpedagoge, koordirigente en kerkmusicus.
Antje is een onafhankelijk (=freelance) musicus en heeft een eigen bedrijf getiteld "Symphonia".
Zie www.antjedewit.nl om nader kennis te maken.

Ze heeft zich verdiept in de muziek van Hildegard von Bingen. Haar liederen zijn klankrijk, inspirerend en helend. Op uitnodiging van ons is ze bereid om de deze spirituele vierdaagse bij ons te verzorgen in het kader van de Hildegard-activiteiten.

AKTIVITEITEN ROND HILDEGARD VON BINGEN
H
S
P
O
S
K
R
O
W
retraiteknop1a1a1
pelgrimagesknop1a1a1
muziekdagenknop1a1a1
huisknop1a1a1
kapelknop1a1a1
tuinknop1a1a1
labyrintknop1a1a1
rietveldenknop1a1a1
workshopknop1a1a1
nieuwhuis1a1a1
bereikbaarheidknop1a1a1
contactknop1a1a1
item6a

Hier gaat het over workshops.

Toen ik hier aankwam en nog heel klein was, hebben ze mij geprobeerd voor een karretje te spannen om me te laten werken. Onnodig te zeggen dat ze dat niet gelukt is; ik ben hier niet om te werken; daar hebben we bezoekers voor. Vandaar dit aanbod.

oudhuis1

1983

2017

Poustinia
huis voor herbronning, innerlijke groei en transitie
Beho 108 - 6672 Beho E-mail: info@poustinia.be Telefoon: 080 -517087

de mensen mensenknop1a1a1 AKTIVITEITEN ROND HILDEGARD VON BINGEN