mensenknop1a1a1
LIED VAN DE STERREN -

Spirituele vierdaagse - lied van de sterren

De kracht van het verweesde kind

Er zijn mensen die opgroeien zonder ouders. Ze worden wezen genoemd.
Hun ouders zijn door bepaalde omstandigheden heel vroeg uit hun leven verdwenen.
Ze zijn hun spiegels kwijt. Al heel vroeg zullen ze hun eigen kracht moeten aanspreken om te worden wie ze zijn.
Soms worden wezen voor arme drommels zonder kracht aanzien, overgeleverd aan de goede wil van anderen. Ze worden door anderen overvleugeld en ontkracht.
Zo is het beeld ontstaan van ‘gebroken of getekend voor het leven’.
Maar zonder ouders opgroeien betekent niet zonder kracht. In moeilijke omstandigheden je leven starten hoeft niet te betekenen dat je je eigen spoor niet kan trekken.

Veel veranderingen en stappen in de richting van het welzijn van de mensheid werden belichaamd door mensen, die een moeilijke start hebben gemaakt.
Dit thema is ook het centrale thema van grote verhalen.
Verhalen die beschrijven hoe een verandering, of een doorbraak naar een nieuw bewustzijn begint bij een leider of een held, die het in zijn kinderjaren zonder de fysieke of psychologische aanwezigheid van ouders moet doen. Harry Potter is een voorbeeld van een verhaal in onze tijd. En misschien herinner je je nog het mooie verhaal van Hector Malot:

alleenwereld

 

Maar het Kerstverhaal begint ook met een kind dat geen “gewone” ouders heeft en net ontsnapt aan dreigend onheil. De moord op onschuldige kinderen. Het is het begin van een lange weg, van leren en aanspreken van mogelijkheden. Een weg die uitmondt in een andere levenshouding. Een verhaal over menswording door mededogen.


Elke cultuur heeft zo’n verhaal. Al deze verhalen vertellen over eenzaamheid en het gevoel van nergens bijhoren en over de zoektocht naar de eigen kracht ondanks de gebroken spiegels.
Zo heeft ook elke mens een verweesd kind in zich, dat in zekere zin vader-en moederloos is.
Het laat zich voelen in een honger naar verbondenheid, herkenning en erkenning.
Het is op zoek naar een plek waar het zichzelf kan zijn en waar het kansen en middelen vindt om zich te ontwikkelen. Om te belichamen wie hij is.
In de Kersttijd, in een tijdsdimensie die het wezen der dingen raakt, en het winterse landschap onze eenzaamheid spiegelt, gaan we reflecterend en mediterend op zoek naar de raakpunten met deze energie in ons. De kracht van het verweesde kind.

We laten ons hierbij inspireren door verhalen en beelden. Dit alles wordt omkaderd met momenten van stilte en prachtige wandelingen in een spiegelend landschap.
Het is meegaan met de beweging van deze unieke tijd in het jaar waar het licht uit de donkerste donkerte een spoor trekt naar de toekomst.
Een toekomst waarin we niet alleen gelaten worden maar hulp krijgen van een bewustzijn dat door ons kan worden erkend, herkend en omarmd. 
Want in die eindeloze ruimte van de sterrenhemel heeft iedere mens een ster die naar hem toeschijnt. Een spiegel voor zijn wezen.

Ieder die een zinvolle invulling voor deze inspirerende tijd zoekt is welkom. Ieder die zijn eenzaamheid als leidraad wenst te leren hanteren is eveneens welkom. Tenslotte ieder die zich niet langer wil blindstaren op een gevoel van nergens bijhoren maar zelf de verbinding legt voor wat hem of haar wezenlijk roert.

In verbondenheid met de aarde, de mensheid en de kosmos. Op weg naar de wending, de verandering die wezenlijk verder voert naar een punt van eenheid.

 

De enige weg om de grenzen van het mogelijke te verkennen is ze overschrijden 
door enkele stappen in de richting van het onmogelijke te zetten.

Arthur C. Clarke

dinsdagavond 27 december 18.00 uur t/m vrijdagmiddag 30 december
  

deelname: € 285,00 of € 270,00 samen op een kamer

H
S
P
O
S
K
R
O
W
retraiteknop1a1a1
pelgrimagesknop1a1a1
muziekdagenknop1a1a1
huisknop1a1a1
kapelknop1a1a1
tuinknop1a1a1
labyrintknop1a1a1
rietveldenknop1a1a1
workshopknop1a1a1
nieuwhuis1a1a1
bereikbaarheidknop1a1a1
contactknop1a1a1
item6a

Hier gaat het over workshops.

Toen ik hier aankwam en nog heel klein was, hebben ze mij geprobeerd voor een karretje te spannen om me te laten werken. Onnodig te zeggen dat ze dat niet gelukt is; ik ben hier niet om te werken; daar hebben we bezoekers voor. Vandaar dit aanbod.

oudhuis1

1983

2017

Poustinia
huis voor herbronning, innerlijke groei en transitie
Beho 108 - 6672 Beho E-mail: info@poustinia.be Telefoon: 080 -517087

de mensen mensenknop1a1a1